СУЧАСНИЙ КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР

 

В усіх країнах колективний договір традиційно розглядається як бажаний засіб фіксації заробітної плати та інших умов найму, регулювання відносин між роботодавцями і працівниками. Гнучкість і пристосованість колективних договорів давно підтверджені практикою, бо їх результати відповідають життєвим інтересам соціальних партнерів та їх представників.

Успіх колективних договорів полягає в тому, що в них закріплюються поняття, широко вживані в житті, в зв’язку з чим вони стали основним засобом реалізації соціальної справедливості і гуманного ставлення до людини.

Колективний договір є формою, яку держава надає підприємствам, установам, організаціям (далі – підприємства) для конкретизації діючого трудового законодавства з врахуванням їх особливостей і умов. Завданням колективного договору є також вирішення питань регулювання трудових відносин, не врегульованих чинним законодавством.

 Сучасний колективний договір, з одного боку, є актом безпосередньої участі трудових колективів в правовому регулюванні праці працівників даної юридичної особи, в створенні локальних норм права, а з іншого – актом участі працівників, їх трудового колективу в керуванні підприємством, оскільки може розвивати виробничу демократію, участь працівників в місцевій правотворчості. В ньому відображаються і з’єднуються інтереси працівників і роботодавців, оскільки колективний договір представляє консенсус інтересів соціальних партнерів. В цьому правова, соціально-економічна та політична роль колективного договору.

На даний час роль колективного договору має велике значення. Колективний договір може заповнювати своїми локальними нормами прогалини трудового законодавства, підвищувати гарантії трудових прав працівників, покращувати охорону праці та соціально-побутові умови, може також націлювати на повагу та розвиток трудових традицій даного підприємства, заохочувати непрацюючих вже ветеранів праці, покращувати медичне та культурно-спортивне обслуговування працівників.

 Колективний договір виступає як засіб виховання дисципліни праці, добросовісних відносин до праці, передбачаючи заходи матеріального та морального заохочення високоякісної праці та заходи впливу на недисциплінованих працівників та порушників колективного договору. Виробниче, народногосподарське значення колективного договору полягає в тому, що воно спрямоване на удосконалення виробництва, організації праці, покращення якості продукції, підвищення продуктивності праці.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області