ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ – ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ

 

У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш масових порушень прав і свобод людини. Це один із найприбутковіших кримінальних бізнесів у світі після торгівлі зброєю та наркотиками. Боротьба з торгівлею людьми визначена одним із пріоритетних напрямків роботи Уряду України  у сфері захисту прав людини.

 Багато людей знають про проблему торгівлі людьми - з повідомлень у пресі, соціальної реклами на телебаченні, білбордів... Але мало хто усвідомлює її масштаби, а тим більше може припустити, що це станеться саме з ним. А ситуація така, що будь – яка особа може постраждати від торгівлі людьми, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. За статистикою МОМ 54 % жертв торгівлі людьми мають вищу освіту. Формами торгівлі людьми є сексуальна експлуатація, примушування до проституції, використання у порнобізнесі, трудова експлуатація, примусове жебрацтво, примусове втягнення у злочинну діяльність, торгівля людьми з метою вилучення органів. Торгівля людьми включає вербування, приховування, передача або одержання людей з метою подальшої експлуатації всередині країни та поза її межами.

 Останнім часом сформовано нову стратегію вербування, коли людину, що пропрацювала деякий час на експлуататора, відпускають за умови, що замість себе вона приведе двох-трьох інших "працівників". Залякані жертви повертаються додому і замість того, щоб сповістити правоохоронні органи, проводять своєрідну рекламну кампанію серед своїх друзів та далеких родичів.

Вербувальниками найчастіше є знайомі люди - ті, яким довіряють. За інформацією МОМ, в Україні 17 % постраждалих були продані в рабство своїми ж друзями, партнерами чи колегами. В Україні створено правову базу для боротьби з торгівлею людьми, розроблено урядову програму щодо запобігання торгівлі жінками і дітьми. Держава пропонує повний спектр допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. Людина, яка постраждала від торгівлі людьми має право на отримання відповідного соціального статусу, і це дає їй можливість отримати одноразову матеріальну допомогу, а також допомогу медичну, правову, соціальну. Ця допомога надається відповідно до оцінки потреб кожної конкретної людини.

Враховуючи велику привабливість заробити гроші, будьте пильними, бережіть себе і своїх близьких.

 

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області