Про взяття на соціальний квартирний облік

Двадцять п’ятого січня 2019 року ключі від помешкання, що відноситься до житлового фонду соціального призначення для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у м. Глухові, отримав глухівчанин Антон Рогоза. Цьогоріч це вже друге новосілля. 

Житло для Антона було придбане за рахунок субвенції з державного бюджету та надане хлопцю в користування в рамках міської Програми, спрямованоі на забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб з їх числа. Хлопця привітали з новосіллям секретар міської ради Олена Демішева та начальник служби у справах дітей Ірина Галушка. 
Наразі багатьох глухівчан цікавить, які заходи необхідно вжити для того, щоб потрапити до числа громадян, що отримали ключі від помешкань. Тож, слід зазначити, що минулого року з метою виконання заходів із забезпечення житлом сиріт, рішенням міської ради № 311 від 12.04.2018 в Глухові було створено житловий фонд соціального призначення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.
Цим же рішенням було затверджено Порядок взяття на соціальний квартирний облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, перебування на такому обліку, зняття з нього та надання соціального житла.
Необхідно додати, що статус Дитина-сирота мають діти, в яких померли чи загинули батьки. Діти, позбавлені батьківського піклування це діти, які залишилися без піклування батьків у результаті позбавлення їх батьківських прав, відібрання у них дитини без позбавлення батьківських прав, визнання батьків безвісти зниклими або недієздатними, оголошення їх померлими, відбування покарання в місцях позбавлення волі і таке інше. Особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування це громадяни віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.
На соціальний облік беруться лише діти-сиріти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа за місцем їх народження або проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу, заклади для вищезазначених осіб, які є громадянами України та потребують забезпечення житлом (далі – особи). Соціальний облік осіб ведеться управлінням житлово-комунального господарства та містобудування Глухівської міської ради шляхом внесення їх до списку соціального квартирного обліку, на якому нині перебувають 9 осіб. Взяття їх на соціальний облік здійснюється за рішенням виконавчого комітету Глухівської міської ради за місцем проживання, по досягненню ними 16 років за заявою піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів, адміністрації закладу, де проживає дитина, або органу опіки та піклування, а осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з 18 років до досягнення ними 23 років або до закінчення вищих навчальних закладів – за їх заявою.
Для включення до списків соціального обліку заява подається на ім’я міського голови. До заяви додаються:
довідка про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;
копія документа, що посвідчує особу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, особи з їх числа;
копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, особи з їх числа;
копії документів, що підтверджують статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, особи з їх числа;
довідка про те, що дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, особа з їх числа не перебуває на соціальному обліку за місцем її проживання.
довідка служби у справах дітей міської ради про потреби особи в забезпеченні її житлом.
До складу соціального житлового фонду можуть входити вільні житлові приміщення (в т.ч. кімнати в гуртожитках), які відповідають вимогам санітарних норм для тимчасового проживання громадян.
Житлове приміщення з житлового фонду соціального призначення безоплатно надається особі та членам її родини, що перебувають разом із нею на обліку згідно рішенн виконавчого комітету Глухівської міської ради в порядку черговості за умови наявності підстав для отримання такого помешкання.
Балансоутримувач житла соціального призначення на підставі рішення виконавчого комітету міської ради укладає з особою договір найму соціального житла. Житлові приміщення соціального призначення не підлягають піднайманню, бронюванню, приватизації, продажу, даруванню, викупу і заставі.
На даний момент житловий фонд соціального призначення для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа в м.Глухів нараховує 9 однокімнатних квартир.

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області