Інфікування медичних працівників на COVID -19

 

Як і по всій Україні, серед населення Глухівщини останнім часом спостерігається різке підвищення захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2. Медичні працівники першими приймають на себе удар епідемії, піддаючи своє здоров’я неймовірному ризику.

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року № 394 “Про внесення зміни до переліку професійних захворювань” COVID-19 включено до переліку професійних захворювань. Тому випадки інфікування медичних працівників під час виконання професійних обов’язків розслідуються як гостре професійне захворювання.

Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15 липня 2020 року № 1604.

На сьогоднішній день до Глухівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумської області надійшло від закладів охорони здоров’я 24 повідомлень про підтверджені випадки гострого професійного захворювання медичних працівників на коронавірусну інфекцію COVID-19.

За всіма випадками створені комісії з розслідування гострих професійних захворювань, викликаних COVID-19, за участю страхового експерта з охорони праці Глухівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області. Роботу двох комісій завершено та затверджено 1 акт за формою Н-1/П – пов’язаний з виробництвом та 2 акти за формою Н-1/НП – не пов’язані з виробництвом.

Основними принципами профілактики інфекційних хвороб є дотримання працівниками підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та господарювання санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм при здійсненні будь-яких видів діяльності.

Щоб убезпечити себе від інфікування коронавірусною хворобою на робочому місці, слід дотримуватися таких правил:

-       зберігати верхній одяг в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для нього;

-       перед початком роботи ретельно мити руки з милом, після чого обробляти їх спиртовмісним антисептиком (в умовах сьогодення це обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами;

-       після користування антисептиком необхідно скористатися кремом для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри, через які можливе інфікування вірусом COVID-19;

-       робоче місце, відкриті полички та інші поверхні кабінету протирати разовою серветкою з дезінфікуючим засобом для оброблення поверхонь перед початком роботи та в кінці робочого дня;

-       виробничі питання по можливості вирішувати через засоби електронного зв′язку, обмежити безпосереднє спілкування з колегами;

-         обов’язково провітрювати приміщення, бажано кожні 2-3 години;

-         при відвідуванні місць загального користування (санвузол, санітарні кімнати) одягати маску, мити руки з милом;

-         правильно користуватися засобами індивідуального захисту (знімати маску, не торкаючись до зовнішньої поверхні, користуватися нею не більше 2 годин та утилізувати лише в закриті ємності).

Для проведення дезінфекції потрібно використовувати дезінфекційні засоби, які дозволені до застосування в Україні та забезпечують ефективне знезараження вірусних інфекцій. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, у тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на обробленій поверхні).

Будьмо здорові!

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області