СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ ПОТЕРПІЛИХ НА ВИРОБНИЦТВІ

Інформація щодо соціальних послуг для потерпілих на виробництві
З метою забезпечення права потерпілих від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на соціальні послуги з догляду  і медичні послуги прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438.
Постановою визначено механізм надання соціальних послуг, а також взаємодію Пенсійного фонду України (як установи, відповідальної за виконання функцій соціального захисту осіб, застрахованих за загальнообовʼязковим державним соціальним страхуванням) та територіальної громади, в якій перебувають потерпілі на виробництві.
До 1 січня 2023 р. потерпілі на виробництві отримували соціальні послуги і спеціальний медичний догляд в грошовому еквіваленті.
Відповідно до нової редакції Закону України «Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування», право громадян на соціальні послуги та всі страхові виплати збережено повною мірою, натомість змінився механізм реалізації цього права.
Відтепер, соціальні послуги «догляду вдома» можуть надаватися такими надавачами:
- юридичними особами та фізичними особами – підприємцями, які є надавачами соціальних послуг та яких внесено до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг; 
- фізичними особами, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі; 
- членом сім’ї потерпілого або іншою особою, якщо потерпілий є особою з інвалідністю I групи або особою, яка не здатна до самообслуговування і потребує постійного стороннього догляду.
Постановою передбачена можливість компенсації потерпілим, які є особами з інвалідністю I групи або особами, які не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду вартості доглядів, що фактично надавались їхніми членами сім'ї, або іншими особами у січні - квітні цього року в розмірі половини мінімальної заробітної плати за кожен місяць.
Для отримання соціальних послуг, не має потреби в додатковому зверненні від потерпілого, так як усі такі особи, які потребують догляду, перебувають на обліку в Пенсійному фонді України.
Крім того, вказаній категорії громадян можуть надаватись медичні послуги, зокрема послуга мобільної паліативної допомоги.
В рамках міжвідомчої взаємодії, інформація про них надійде до територіальної громади за місцем перебування потерпілого.
У свою чергу, місцева громада направить до потерпілого соціального працівника/фахівця із соціальної роботи, який допоможе укласти договір з надавачем послуг, налагодити взаємодію із закладами охорони здоров’я, роз’яснить та допоможе у розв’язанні інших організаційних питань щодо здійснення послуги з догляду потерпілого.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області