Звернення депутатів Глухівської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, НКРЕКП щодо підвищення тарифів на газ та електричну енергію в Україні

 

Сьогодні в країні зберігається важка епідеміологічна ситуація, спричинена вірусом СОVID-19, поглиблюється криза в економіці, збитків зазнають підприємці, зростає безробіття та рівень бідності. Платоспроможність українських родин погіршилась, а ціни на електричну енергію та газ невпинно ростуть, а разом із ними накопичуються борги населення. За таких умов додаткове підвищення цін на електричну енергію та природний газ для населення та закладів і установ соціального спрямування перетворюється на чинник дестабілізації ситуації в країні, веде до зростання соціальної напруженості, політичної нестабільності та економічних потрясінь. Зокрема, нашу глибоку стурбованість викликають рішення Кабінету Міністрів України, щодо відміни державного регулювання цін на природний газ та відміни пільгового тарифу на споживання електричної енергії на перші 100 кВт.

Стаття 48 Конституції України гарантує кожному громадянину України право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Враховуючи, рівень реальних доходів населення, подальше підвищення цін на енергоносії та комунальних тарифів призведе до прямого порушення цих прав українських громадян.

Ми звертаємось до Президента України, як Гаранта Конституції, вжити невідкладних заходів для недопущення зростання цін на електричну енергію та природний газ для населення та закладів і установ соціального спрямування. Прискорити прийняття законодавчого акту, який надає право тепловим районам погасити борг за природний газ, використаний в опалювальний період 2019-2020 років, за рахунок різниці в тарифах по категорії споживання населення за період з 2016 по 2019 роки.

Закликаємо Верховну Раду України розглянути можливість введення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги для населення та закладів і установ соціального спрямування. Невідкладно внести зміни у законодавство для впорядкування ціноутворення і недопущення підвищення цін і тарифів на природний газ для побутових споживачів, закладів і установ соціального спрямування та комунальної теплової енергетики. Внести зміни до Державного бюджету України на 2021 рік для забезпечення повноцінного фінансування житлово-комунальних субсидій для населення.       

Звертаємось до Кабінету Міністрів України із закликом переглянути свої рішення щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення та відмовитись від намірів подальшого підвищення тарифів. Забезпечити державне регулювання цін на природний газ для населення та закладів і установ соціального спрямування України.

Пропонуємо: для забезпечення природним газом побутових споживачів, закладів та установ соціального спрямування, підприємств теплокомуненерго використовувати газ власного видобутку і встановити ціни на газ з урахуванням собівартості добування, зберігання і транспортування; переглянути розмір оплати за розподіл (доставку) природного газу і залишити на рівні 2020 року; забезпечити побутових споживачів та заклади і установи соціального спрямування більш дешевою електроенергією атомної енергетики.

Сьогодні у період епідемії та важкої економічної кризи українські громадяни чекають від влади на всіх рівнях відповідальних дій.

Влада має захищати інтереси виключно українського народу, керуватись національними інтересами, а не дослухатись до будь-яких зовнішніх порад чи директив.

З огляду на вище викладене, ми, депутати Глухівської міської ради восьмого скликання, наполягаємо, щоб політичне керівництво держави чітко дотримувалось ст. 48 Конституції України та вжило невідкладних заходів, щодо відновлення державного регулювання цін на газ, пільгових тарифів на електроенергію.

Міський голова Надія ВАЙЛО

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області