Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Особняк

 

Особняк

(вул. Путивльська, 1, охоронний номер 346)

osobnyac

Збудований у 1915 р. як приватний житловий будинок. Власника і автора проекту не встановлено. Розташований в охоронній зоні заповідника. Територія пам’ятки – в межах домоволодінь № 1-3 по вул. Путивльській. Будинок займає наріжне становище на куті вулиць Путивльської і Героїв Небесної Сотні, фіксуючи їх червоні лінії.

Фасади вирішено в архітектурних формах історизму з переважанням неоренессансних стильових рис. Стіни розчленовано пілястрами й увінчано розвиненим карнизом з зубчиками, вікна мають розвинені наличники із лучковими сандриками. Головний вхід з боку вул. Путивльської має ґанок у вигляді романської арки на колонах. Цей вхід акцентовано невеликим фігурним фронтоном.

Будинок зазнав численних перебудов: частково змінено внутрішнє розпланування, з двору зроблено незначні прибудови. На початку 1970-х рр. з півдня зроблено велику одноповерхову цегляну прибудову, яка вдвічі продовжила чоловий фасад по червоній лінії вул. Путивльської. Без значних змін лишилися північний і східний фасади.

Особняк має значну цінність як високохудожній зразок рядової житлової забудови Глухова поч. ХХ ст., що формує обличчя заповідного середмістя. Наразі використовується Центром дитячої та юнацької творчості.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області