Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Садибний будинок Кочубеїв

 

Садибний будинок Кочубеїв

(вул. Шевченка, 30, охоронний номер 350)

bud kochubeyiv

Будинок споруджено 1904 р. як міський садибний будинок відомої шляхетської родини Кочубеїв. Автора проекту не встановлено. Об’єкт розташований за межами Національного заповідника «Глухів» у периферійній зоні історичного середмістя. Будинок поставлено посеред садиби з відступом від червоної лінії забудови.

Одноповерховий на підвалі мурований прямокутний в плані будинок чільним західним фасадом обернений до вулиці. Він вирішений у неокласицистичних стильових формах пізнього історизму. Високий цоколь рустовано. Фасад асиметричний, має дві креповки на 4 і на 2 вікна. Вони акцентовані пілястрами іонічного ордеру з тонко прорисованими капітелями. Креповки фасаду увінчуються трикутними фронтонами з акротеріями й антефіксами. Стіни вінчає повний антаблемент, фриз якого декоровано еклектично. Всі вікна прямокутні. У креповках вони вкомпоновані в аркові ніші з раковинами в тимпанах. У западаючих площинах фасаду вікна мають геометризовані сандрики з маскаронами на замкових каменях. Підвіконні ніші в креповках оздоблено балюстрадами.

Будинок має цегляні стрічкові підмурки. Зовні і всередині стіни потиньковано. Пофарбування стін в екстер’єрі: блакитне тло, деталі білі. Перекриття плоскі по дерев’яних балках, підлоги з дошок і паркетні, сходи дерев’яні по дерев’яних косоурах. Дах вальмовий по дерев’яних кроквах, укритий покрівельною сталлю.

Пам’ятка становить значну історико-архітектурну цінність як найкращий у Глухові зразок пізнього неокласицизму.

У пам’ятці знаходиться адмінприміщення Національного заповідника «Глухів» та музей археології.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області