Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Вознесенська церква

 

Вознесенська церква

(Вознесенське кладовище, вул. Пирогова, 1, охоронний номер 107)

voznesenska

Церква збудована в 1767 р. на міському цвинтарі артіллю народних майстрів під загальним наглядом архітектора А.В.Квасова. Первісно була тридільною одноверхою з прямокутними в плані компартиментами. Після пожежі 1784 р. перероблено купол і прибудовано північний приділ. 1811 р. прибудовано південний приділ а також дияконник і жертовник обабіч вівтаря.

У 1820-х рр. з заходу до церкви прибудовано дзвіницю. У 1867 р. за проектом глухівського архітектора А.Гросса замість старих зроблені нові, більші ризниці, добудовано приділи таким чином, що храм перетворився на тринефний.

Споруда прямокутна в плані, однобанна, з дзвіницею на західному фасаді, потинькована і побілена. На західному фасаді – ганок у вигляді чотириколонного портика тосканського ордеру з трикутним фронтоном. Дзвіниця двоярусна, типу восьмерик на четверику, завершується гранчастим куполом зі шпилем. На фасадах храму повздовжня і поперечна осі підкреслюються трикутними  фронтонами . Над основним обсягом храму підноситься невисокий четверик, що несе приземкуватий циліндричний підбанник зі сферичною банею й ліхтариком з маківкою. Декор у стильових формах пізнього класицизму. Стіни і лопатки, що їх членують, рустовано на всю висоту. Карниз має невеликий винос і простий профіль. Великі прямокутні вікна мають лучкові перемички, облямовані профільованими «вухастими» наличниками. з рельєфно виділеними замковими каменями.

В інтер’єрі збереглися розписи другої половини XIX ст.: в бані – Свята Трійця, у підбаннику – спарені зображення апостолів, на парусах – євангелістів. Широко застосовано поліхромні орнаменти неовізантійського характеру. Вони облямовують арки та інші архітектурні елементи. Іконостас не становить самостійної мистецької цінності.

Центральне ядро споруди, датоване 1767 р., є унікальним зразком архаїчного типу культових споруд Лівобережної України.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області