Інтерв'ю начальника Головного управління ДПС у Сумській області Наталії КІЯШКО на тему: «Тонкощі адміністрування податкового боргу»

Інтерв'ю начальника Головного управління
ДПС у Сумській області Наталії КІЯШКО
на тему: «Тонкощі адміністрування податкового боргу»
Здавалося б, про податковий борг сказано вже багато. Але, тема дуже глибока й постійно викликає безліч запитань: від виникнення до погашення боргових зобов’язань. Загалом, є ще про що поговорити.
Наш співрозмовник - начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія КІЯШКО.
  • Доброго дня, Наталіє Володимирівно.
  • Доброго дня.
Питання.
Наталіє Володимирівно, що таке «податковий борг»?
Відповідь.
«Борг» - слово взагалі малоприємне. Проте, для підприємств і підприємців борги - звичайна річ. Платникам податків відомо, що несплата податків у встановлені строки спричиняє податковий борг. Отже,  податковий борг  - це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений  строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному   Податковим кодексом України
При цьому, податковим обов’язком платника є самостійне обчислення, декларування та сплата суми податку та збору у порядку та строки, визначені ПКУ. За несвоєчасну сплату грошових зобов’язань до платників податків застосовуються відповідні штрафні санкції та нараховується пеня за кожен день прострочення сплати.
Хочу попередити, що несвоєчасне перерахування до бюджету суми узгодженого грошового зобов’язання може призвести до  неприємностей, таких як опис майна в податкову заставу, продаж  майна боржника, стягнення дебіторської заборгованості, в деяких випадках на майно боржника може бути накладено арешт тощо.
Питання.
Проінформуйте про загальну картину податкової заборгованості на Сумщині
Відповідь.
На початок травня 2021 року сума податкового боргу до Зведеного бюджету складає 929,9 млн гривень. Загалом перед бюджетом мають заборгованість 10669 суб’єктів господарської діяльності. У тому числі державі заборгували 1455 юридичних осіб в сумі 831,5 млн грн та 9214 фізичних осіб в сумі 98,3 млн гривень.
Питання.
Які існують джерела погашення податкового боргу?
Відповідь.
Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків, власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів, робіт або послуг, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані, як позика, та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.
Питання.
Як зрозуміти поняття «безнадійний» податковий борг? 
Відповідь. 
Під терміном «безнадійний» податковий борг передбачається: 
- податковий борг платника податку, визнаного банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв’язку з недостатністю майна банкрута;
- податковий борг фізичної особи, яка: визнана у судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом; померла, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом; понад 720 днів перебуває у розшуку;
- податковий борг платника податків, стосовно якого минув строк давності, встановлений Кодексом (1095 днів з дня виникнення податкового боргу);
- податковий борг платника податків, що виник внаслідок форс-мажорних обставин;
- податковий борг платника податків, щодо якого до Державного реєстру внесено запис про його припинення на підставі рішення суду;
- для банків — на підставі рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про затвердження звіту про завершення ліквідації банку або рішення Національного банку України про затвердження ліквідаційного балансу, ухвалення остаточного звіту ліквідатора і завершення ліквідаційної процедури.
Питання.
Чи існує механізм врегулювання податкового боргу для підприємців?
Відповідь.
Безумовно. Питання вже враховано нормами чинного законодавства (підрозділ  10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі –ПКУ).
Податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 грн, врегульований у такому порядку: сума податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/ відстроченням), що обліковувалася за такими платниками податків станом на 01 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання відстрочення, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року.
У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу, штрафні санкції і пеня, передбачені ПКУ, на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані коригуються до нульових показників.
У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.
Питання.
Коли починається стягнення коштів і продаж майна в рахунок погашення податкового боргу? 
Відповідь.
Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (ст. 95 ПКУ).
Питання.
Чи можна погасити податковий борг юридичної особи, яка ліквідується, за рахунок майна засновників?
Відповідь.
Якщо внаслідок ліквідації платника податків частина його грошових зобов’язань чи податкового боргу залишається непогашеною у зв’язку з недостатністю майна, така частина погашається за рахунок майна засновників або учасників такого підприємства. При умові, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов’язаннями платника податків згідно із законом, у межах повної або додаткової відповідальності. В разі ліквідації філії, відділення чи іншого відокремленого підрозділу юридичної особи – за рахунок юридичної особи незалежно від того, чи є вона платником податку, стосовно якого виникло грошове зобов’язання або виник податковий борг такої філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу.
Питання.
Чи існують якісь вимоги при заповненні платіжного доручення на сплату боргу?
Відповідь.
Вимога лише одна. Вона дуже проста і дуже важлива: при заповненні розрахункового документу на сплату грошових зобов'язань, які набули статусу податкового боргу, у полі «Призначення платежу» слід зазначати код виду сплати 140 – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу (наказ Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 із змінами).
Питання.
Як платнику податків отримати Довідку про відсутність заборгованості? 
Відповідь.
Це нескладно. Для отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, платник податків надає заяву встановленої форми до контролюючого органу. Заява подається за вибором платника у паперовій або в електронній формі на адресу уповноваженого органу через приватну частину Електронного кабінету.
Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) буде надано Довідку.
Довідка надається платнику безоплатно.
Питання.
Який строк дії Довідки про відсутність заборгованості? 
Відповідь.
Термін дії Довідки становить десять календарних днів з дати її формування. У Довідці обов'язково зазначається термін її дії. Якщо платник не отримав Довідку, сформовану у паперовій формі, до закінчення строку її дії, така Довідка зберігається в уповноваженому органі.
Питання.
Чи може податковий орган позбавити платника статусу платника єдиного податку?
Відповідь.
Якщо у підприємця-платника єдиного податку на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів є податковий борг в розмірі більше 3060 грн, такий платник повинен в останній день другого із двох послідовних кварталів перейти на загальну систему оподаткування. В іншому випадку податковий орган має право за своїм рішенням виключити з реєстру платників єдиного податку такого боржника.
Хочу зауважити, що повернутися на спрощену систему оподаткування ФОП зможе тільки після погашення боргу і тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення податковим органом.
Питання.
Як дізнатися про наявність боргу потенційного бізнес-партнера, щоб не потрапити на гачок шахрая?
Відповідь.
Про наявність чи відсутність податкового боргу платники можуть легко дізнатись скориставшись меню «Стан розрахунків з бюджетом» в Електронному кабінеті платника або на вебпорталі ДПС України в розділі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».
Крім того, на головній сторінці вебпорталу ДПС України у розділі «Переліки» розміщено доступну інформацію про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг у розрізі територіальних органів ДПС (з наведеними даними із зазначенням загальної суми податкового боргу по конкретному суб’єкту господарювання до бюджетів).
Дякуємо за змістовні відповіді. Наприкінці нашої бесіди хотілося б почути побажання нашим шановним платникам податків.
Платити податки повинен кожен. І якщо в Європі цей афоризм сприймається як аксіома і не потребує доведення, то в нас це сприймається, м’яко кажучи, по-іншому…
Шановні громадяни, юридичні і фізичні особи – підприємці, які мають борги перед державою, вкотре звертаюсь до вас з проханням якнайшвидше погасити свої борги. Оскільки бюджет України, його соціальна сфера дуже потребують вашої підтримки у вигляді сплачених податків, у тому числі і боргів.
Пресслужба ГУ ДПС у Сумській області

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області