Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Будинок А.Я.Терещенка

 

Будинок А.Я.Терещенка

(вул. Терещенків, 45, охоронний номер 339)

bud tereshenka

Глухівський купець і цукрозаводчик А.Я.Терещенко (1800-1873 рр.) порушив клопотання про будівництво власного мурованого двоповерхового будинку в Глухові вперше у 1855 р., вдруге – 1865 р. І хоча обидва рази проекти були затверджені, будинок було зведено лише у 1870-х роках за проектом невстановленого архітектора. Після смерті А.Терещенка будинок належав його синові, видатному українському підприємцю, меценату і громадському діячу Миколі Артемовичу Терещенку (1819-1903 рр.), який протягом тривалого часу був міським головою Глухова і значно прислужився, у тому числі своїми коштами, створенню усіх навчальних закладів міста, а також лікарень, притулків, храмів тощо.

Будинок розташовано в історичному середмісті Глухова. За містобудівною роллю є акцентом в забудові й формує комплекс основної історичної забудови заповідника поблизу Трьох-Анастасіївської церкви. Г- подібний в плані.

Будинок Терещенків є видатною пам’яткою історії та архітектури, оскільки є фамільним гніздом родини видатних українських діячів родини Терещенків. Пам’ятка розташована на території заповідника, південна межа якої проходить удовж вул. Героїв Небесної Сотні. З півдня до неї прилягає зона регулювання забудови.

Пам’ятка використовується як адміністративний корпус Інституту луб’яних культур.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області