Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Будинок повітового земства та міської думи

 

Будинок повітового земства та міської думи

(вул. Києво-Московська, 51)

zemstvo

В історичному середмісті уздовж глухівської «стометрівки» та площі Рудченка велично презентує стилістику своїх фасадів рідкісна пам’ятка цивільної архітектури початку ХХ ст., що відобразила у своїх формах епоху національного відродження і бурхливого розвитку місцевого самоврядування.

Будинок повітового земства та міської думи, у якому зараз розташований професійно-педагогічний ліцей, складається з двох корпусів, кожен з яких має свої архітектурні особливості. Він постав у кварталі, в якому у XVIII ст. містилися головні урядові установи Гетьманщини. Протягом 1768-1774 рр. за проектом та під керівництвом архітектора А.Квасова тут було зведено будинок другої Малоросійської колегії, який згорів під час нищівної пожежі Глухова 1784 р.

Будинок повітового земства (1912-1913 рр.), що виходить на площу Рудченка, зведений у формах раціонального модерну з рисами неокласицизму. До нього з заходу уздовж Києво-Московської вулиці протягом 1914-1915 рр. було прибудовано корпус для розміщення міської думи. Фасад вирішений у стилістиці необароко, трансформований під впливом модерну. Така стилістика є унікальною для Лівобережжя: аналогічна зустрічається лише в Галичині й на Буковині на початку ХХ ст.

В архітектурі обох корпусів проявилося прагнення місцевого самоврядування до відродження колишньої слави столичного гетьманського Глухова. Про це свідчить і місце, обране для будівництва (при спорудженні будівель використані підвали й підмурки Малоросійської колегії), і герб міста на середньому фронтоні.

У пам’ятці розташований учбовий корпус професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педуніверситету ім.. О.Довженка.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області