Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Глухівська Чоловіча гімназія

 

Глухівська Чоловіча гімназія

(вул. Києво-Московська, охоронний номер 180031/2-Н)

 cholovicha gimnaziya

Входить до складу „Гуманітарно-просвітницького комплексу”, до якого належать пам’ятки: „Учительський інститут”, „Чоловіча гімназія”, „Пансіон Глухівської чоловічої гімназії ”.

Споруду збудовано у 1880-х рр. як навчальний корпус Глухівської 4-класної, потім – 6-класної чоловічої гімназії, створеної на базі Повітового училища. 1889 року перетворена на повну 8-класну гімназію.

Автор проекту, вірогідно, П.Шлейфер. Гімназія була визначним культурним осередком краю, і навіть мала свій симфонічний оркестр. Тут навчалися художник Г.Нарбут, поет В.Нарбут, письменник Ю.Смолич, мистецтвознавець Ф.Ернст, археолог М.Ернст, історик В.Романовський, правник М.Василенко, композитор Ю.Шапорін.

Будинок вирішений у стильових формах класицистичного напрямку історизму.

Як і в Учительському інституті, в чоловічій гімназії великого значення надавали навчанню образотворчого мистецтва. Учителями малювання працювали Навроцький і П. Рейлян. Останній був не тільки педагогом, котрий учив Г.І. Нарбута і Ф.Л. Ернста, а й відомим краєзнавцем, дослідником глухівських старожитностей.

Глухівська чоловіча гімназія становить історико-архітектурний інтерес як добре збережена споруда учбового закладу доби історизму. Становить визначну історико-меморіальну цінність, оскільки з нею пов’язані імена багатьох видатних українців.

Нині це – центральний (адміністративний) корпус Глухівського національного педагогічного університету ім. О.Довженка.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області