Заходи з профілактики інфекційних хвороб, що передаються водним шляхом

Дата публикації .

Згідно листа Шосткинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області щодо профілактики інфекційних захворювань, що передаються водним шляхом та через рибопродукти у зв’язку з вкрай тривожною епідеміологічною ситуацією, яка склалася в нашій державі через руйнацію Каховської гідроелектростанції. Ставимо до відома мешканців громади про те, що спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання, а також холери та інших кишкових інфекцій, що мають водний шлях передачі:
Окремо зазначимо , що на території громад , протікають річки Есмань, Клівень, де риболовство як раніше так і зараз є чи не основним видом не тільки спортивного захоплення більшої кількості населення, а ще й великою кількістю «поціновувачів» так званих «домашніх» способів: в’ялення, соління, автоклавування та інших методів заготівлі риби, м’яса, птиці тощо. Як бачимо це питання завжди залишається актуальним особливо в нашому регіоні, тому вкотре нагадуємо:
Щоб вберегтися від ботулізму:
  1. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
  2. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  3. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
  4. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
54

Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
При перших проявах симптомів харчового отруєння чи ботулізму негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Також необхідно звернути Вашу увагу і на ще одне особливо небезпечне інфекційне захворювання таке як холера, яка вже реєструється у зразках води біля Одеських та Херсонських берегів.
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально - оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
 
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Нагадуємо, що   рибу свіжу перевозять у спеціально обладнених цистернах, контейнерах та бочках. Кожна партія свіжої риби супровождається ТТН (товаро-транспортной накладной) і ветеринарними документами, такими як, ветеринарна довідка - для реалізації в межах адміністративного району, ветеринарне свідоцтво ф. № 1- для реалізації за межами району. Також кожна партія свіжої риби супроводжується. Експертним висновком лабораторії Держпродспоживслужби, щодо проведених відповідних досліджень.
Оператор ринку, який здійснює продаж риби кінцевому споживачу повинен забезпечити її відповідне маркування
Всі вищеперераховані заходи профілактики відносяться і до інших кишкових інфекцій з водним шляхом передачі.

Друк