"ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ"

 

Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.

Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Збирання грибів - не лише відпочинок, а й напружена праця, під час якої потрібно бути зосередженим та уважним. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Протягом 2018 року на території м. Глухова випадків отруєнь грибами не зареєстровано.

         Як уникнути отруєння грибами:

  1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  3. Не купуйте мариновані гриби домашнього виготовлення.
  4. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
  5. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  6. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  7. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  8. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  9. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  10. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  11. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  12. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  13. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є наступні:

  • Нудота
  • Блювота
  • Різкий біль в животі
  • Діарея
  • Запаморочення
  • Підвищення температури тіла
  • Зниження пульсу
  • Задуха
  • Судоми
  • Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
  • Поява галюцинацій та марення

За наявності будь якого з наведених симптомів негайно зверніться до лікаря!

Завідуюча Глухівського відділу Сумського лабораторного центру                       Марина Матвієнко

 

gerb sm2017 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області
mishel
ТЕРЕЩЕНКО МІШЕЛЬ

міський голова

41400 Україна, Сумська обл., м.Глухів, вул.Шевченка 6
Tел.: (05444) 2 21 15
Факс.: (05444) 3 27 56