Протокол № 7 Громадської ради при виконавчому комітеті Глухівської міської ради

 

м. Глухів          «08» жовтня  2019 року               час проведення 14:00

На засіданні присутні:

Троценко Володимир          від ГО «Наше місто»

Андрійович

Рубан Олексій                         від ГО « Глухівська спілка юристів»

Михайлович

Глущенко Ніна                         від ГО «Організаційний комітет Конституційної

Івановна                                                  Асамблеї»

Дещенко Ніна                          від ГО «Глухівська організація інвалідів та ліквіда

Сергіївна                                               торів Чорнобильської катастрофи»

Покорна Ніна                            від ГО «Центр активних глухівчан»

Івановна

Фетищенко Любов                  від ГО «Первинна профспілкова організація

Володимирівна                             суб’єктів  підприємницької діяльності міста

                                                               Глухів»

Кримов Леонід                          від ЗМІ «Кур’єр + ТРК Глухів»

Васильович

Михайленко Сергій                   від ГО «Парафія Святителя Дмитрія Ростовсько-

Григорович                                      го Сумської Єпархії Української православної

                                                       церкви київського патріархату»

 Маринченко Ігор                       від ГО «За Наш Рідний Край»

Олексійович

Хлонь Сергій                            від ГО «Ветеранів Афганістану м Глухова (воїнів

Сергійович                                   інтернаціоналістів)».

Бабкіна Олена                         від ГО «Військово-патріотичний рух «Джура»

Григорівна

Відсутні:

Чуга Сергій                                 від ГО «Спілка пасічників Сумської області»

Миколайович

Присутні 11  із 12 членів інститутів громадського суспільства.

На засіданні Громадської ради присутні запрошені:

В.о. міського голови Демишева О.М

Начальник управління житлово-комунального господарства м. Глухова – Сегеда М.Ю.

                                 ПОРЯДОК   ДЕННИЙ:

1.Заслухати інформацію Начальника  управління житлово-комунального господарства  про поводження з відходами в місті Глухові.

    

Голосуємо за порядок денний

ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» - 11   «ПРОТИ» -   0    «УТРИМАВСЯ» -  0

СЛУХАЛИ:

 Троценко В.А. наголосив на тому, що з 1 травня вступили в силу нові Правила надання послуг з поводження з побутовими відходами, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №318 від 27 березня 2019 року 

Відповідно до Закону України “Про відходи”, в поняття “поводження з відходами” включене не тільки їх вивезення на полігон, а дії, спрямовані на попередження утворення відходів, їх збирання, перевезення, сортування, зберігання, обробка, переробка, утилізація, видалення, знешкодження та захоронення.

У Законі України “Про відходи” передбачена пряма вимога: під час конкурсів на надання послуг з поводження з побутовими відходами місцева влада повинна віддавати перевагу тим пропозиціям, які передбачають більший ступінь переробки або утилізації побутових відходів.

Крім цього, якщо раніше законодавство розглядало роздільний збір відходів лише як одну з можливостей, то тепер в Законі України “Про відходи” чітко вказано, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів … забезпечують роздільне збирання побутових відходів.

Передбачається, що перехід до нових правил повинен відбутися після переоформлення договорів на вивезення сміття відповідно до нових вимог закону. Такі договори керуючі організації або ОСББ повинні переукласти з виконавцями послуги протягом року, тобто до 1 травня 2020 року.

Новий порядок розрахунків з виконавцями послуги з поводження з відходами дозволяє заощаджувати, оскільки він передбачає фактично безкоштовне вивезення розсортованих відходів. Обсяг того сміття, яке мешканці будуть виносити в контейнери для роздільного збору відходів — окремо для скла, пластику, паперу тощо, — не буде враховуватися при нарахуванні плати за обсяг сміття, що вивозиться.

Детальніше про зміни в законодавстві та стан поводження з відходами в місті нам доповість начальник  управління житлово-комунального господарства м. Глухова – Сегеда М.Ю.

СЛУХАЛИ: 

 Начальника управління ЖКГ Сегеду М.Ю.  Нововведення не вступають в силу одразу і всюди. Передбачається, що перехід до нових правил повинен відбутися після переоформлення договорів на вивезення відходів відповідно до нових вимог закону. Такі договори керуючі організації або ОСББ повинні переукласти з виконавцями послуги до 1 травня 2020 року. В новому договорі передбачається, що виконавець повинен технологічно правильно  вивозити вміст контейнерів для роздільного збору відходів. Як відомо, що вміст контейнерів роздільного сортування вивозиться разом з несортованими відходами. Зараз може з’явитися більше контейнерів для роздільного збору відходів, які можуть бути власністю багатоквартирного будинку, або можуть надаватися у користування організацією яка займається вивезенням відходів. За новими правилами на вивезення кожного виду побутових відходів будуть діяти окремі тарифи, які будуть встановлюватися органами місцевої влади. Сумарно платити доведеться більше, ніж раніше оскільки в тариф включать не тільки вивіз відходів, а й витрати на його переробку та утилізацію. Новий порядок розрахунків з виконавцями послуги з поводження з відходами дозволяє заощаджувати, оскільки він передбачає фактично безкоштовне вивезення розсортованих відходів. Співвласники багатоповерхового будинку можуть і самі  організовувати вивезення розсортованих відходів та здачу їх на переробку, що дозволить збирати кошти для потреб будинку.

Для того, щоб поставити по місту контейнери для роздільного збору відходів, треба розробити та затвердити схему санітарного очищення міста. Але сесія не розглянула це питання і не затвердила цю схему.

В закладах освіти діє роздільне сортування.

Що стосується полігону, то новий полігон наданий  в аренду на десять років. Зараз закінчується заповнення першої карти і потрібно розробляти документацію на другу карту для чого потрібно затвердити Програму про поводження з відходами. Та депутати не проголосували за цю програму і кошти для розробки документації на другу карту не виділені.  

Налагоджуємо співпрацю з Березівською та Шалигінською громадами про спільне користування полігоном. Як би об’єднатися з м. Ямпіль та м. Путивль тоді можна обговорювати питання про встановлення сортувальної лінії. Стихійні звалища прибираються і вивозяться за кошти міста, з місцевого бюджету.

ВИСТУПИЛИ:

В. о. міського голови Демишева О.М., яка пояснила, що біля пошти ставили контейнер для скла, але до розташування даного контейнера мала претензії Михайлик Т., тому потрібно затвердити сесією міської ради розроблену схему санітарної очищення міста. Для нашого міста оптимальним виходом була б сортувальна лінія. Люди виносять сміття прямо на вулиці міста та до урн, що стоять по місту, також привозять на машинах і викидають до контейнерів, що знаходяться біля багатоквартирних будинків, полегшити контролювання викидів сміття можна за допомогою відеокамер, але депутати міської ради вже вкотре не голосують за це питання.

ЗАПИТАННЯ ДО ВИСТУПАЮЧОГО:

  1. Скільки зараз по м. Глухову контейнерів, а скільки потрібно?

Зараз у Глухові 35 майданчиків (змішаного збору відходів), для того щоб упорядкувати збір та вивезення відходів, потрібно затвердити розроблену схему санітарного очищення міста на сесії  міської ради, в якій буде все прораховано, та впровадити систему роздільного збирання побутових відходів.

  1. Як контролювати та притягати до відповідальності людей, що вивозять сміття в лісопосадки?

Дуже складно виявити таких порушників, якщо будуть зафіксовані такі факти, то порушників можна притягати до адмін. відповідальності.

  1. В якому стані полігон і хто його контролює? Чому на дорогах біля полігону викидують сміття прямо посеред дороги?

Полігон знаходиться в оренді в ТОВ «Зеленбуд» з 2015року і проконтролювати його не має можливості, можливо потрібно створити громадські інспекції.

  1. Всі знають, що в оренду полігон був наданий з порушенням, то що зроблено щоб розірвати договір оренди?

Для того щоб розірвати договір потрібно подавати до суду. Неодноразові звернення до міліції та прокуратури про різні порушення на сьогоднішній день не розглянуті і невідомо на якому вони  етапі розгляду.

  1. За гроші міського бюджету було куплено 92 контейнерів в 2015році і де вони?

Попередня влада розпродала майно ЖЕК  і не тільки контейнери: там і машини і трактори заява була подана до прокуратури і результату нема. 

  1. Чи можна організувати контроль за виконанням Правил благоустрою міста Глухова, як жителями міста так і підприємствами, які зайняті на роботах з поводження з відходами?    

Можна створити окрему структуру при міській раді або ввести посаду інспектора з благоустрою в штат управління ЖКГ

  1. Чому не впроваджена програма «Безпечне місто»? Якщо б були встановленні відеокамери по місту, то і порушників було б менше, що викидають відходи на вулицях прямо на проїзджу частину або на тротуар

Депутати не хочуть приймати цю програму

В обговоренні даного прийняли участь всі присутні на засіданні.

Надійшли пропозиції щодо прийняття рішення по даному питанню:

  1. Взяти до відома інформацію  начальника  управління житлово-комунального господарства м. Глухова – Сегеди М.Ю., та рекомендувати ввести посаду інспектора з благоустрою згідно з Законом України «Про благоустрій населених пунктів» (стаття 10, 40 та інші)

ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» -   9   «ПРОТИ» -    0    «УТРИМАВСЯ» - 2

  1.   Звернутись до міської ради з пропозицією включити на розгляд сесії Програму про поводження з відходами та  затвердити схему санітарного очищення міста.

                                                             

ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» -   11    «ПРОТИ» -    0    «УТРИМАВСЯ» - 0

  1. Звернутись до міської ради з пропозицією включити на розгляд сесії програму «Безпечне місто» та встановити відеокамери по місту, які допоможуть виявляти порушників Правил благоустрою міста Глухів.

ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» -   11  «ПРОТИ» -    0    «УТРИМАВСЯ» - 0

Інших пропозицій не надійшло.

      ПОСТАНОВИЛИ:

  1. Взяти до відома інформацію  начальника  управління житлово-комунального господарства м. Глухова – Сегеди М.Ю., та рекомендувати ввести посаду інспектора з благоустрою згідно з Законом України «Про благоустрій населених пунктів»
  2. Звернутись до міської ради з пропозицією включити на розгляд сесії Програму про поводження з відходами та  затвердити схему санітарного очищення міста.
  3. Звернутись до міської ради з пропозицією включити на розгляд сесії програму «Безпечне місто» та встановити відеокамери по місту, які допоможуть виявляти порушників Правил благоустрою міста Глухів.

Голова Громадської ради                                                  В.А.Троценко

Секретар                                                                               Н.С.Дещенко

 

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області