Додаток 1 до рішення Громадської ради при виконавчому комітеті Глухівської міської ради № 10 від «17» грудня 2019 року

 

ЗВЕРНЕННЯ

до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Сумської обласної адміністрації з приводу необхідності утворення на території Сумської області Глухівського округу (із приєднанням Глухівського, Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові. Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України представлений проект Моделювання системи адміністративно-територіального устрою області, в якому передбачається укрупнення районів області та зменшення їх кількості до 4.

Зменшення кількості районів у Сумській області до 4 спричинить ускладнення доступу до ряду адміністративних послуг.

Сумська обласна рада на двадцять дев’ятій сесії сьомого скликання 25.10.2019 року прийняла «Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з приводу необхідності утворення на території Сумської області 6 районів»

В даному зверненні дано повне обґрунтування створення 6 районів. В тому числі створення Глухівського району.

Під час формування субрегіонального поділу області також необхідно враховувати наявність затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України № 17 від 19.01.2019 року 6 госпітальних округів з центрами у містах Суми, Глухів, Конотоп, Ромни, Охтирка, Шостка.

Проектом Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», внесеним Президентом України у Верховну раду, передбачається:

«Стаття 132. Територіальний устрій України ґрунтується на засадах унітарності, єдності та цілісності державної території, децентралізації влади, субсидіарності і повсюдності місцевого самоврядування, збалансованості і стійкого соціально-економічного розвитку територій з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.»

В Статті 133. (абзац 6) зазначено: «Зміна меж, найменування і перейменування громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їх мешканців у порядку, визначеному законом»

Враховуючі ці зміни до Конституції України та обґрунтування Сумської обласної ради щодо створення Глухівського округу, зазначимо наступне.

Місто Глухів відповідає всім критеріям місту, яке може бути субрегіональним центром, та є містом обласного значення з населенням понад 33,6 тис. мешканців, також потрібно враховувати його особисте територіально-географічне положення

Місто Глухів розташоване на перетині двох основних автомагістралей України, траси Кіпті-Глухів-Бачівськ та траси Харків-Суми-Глухів-Новгород-Сіверський, має найкращі можливості транспортної доступності та зручності для населення всього північного регіону Сумської області.

Глухів – остання столиця гетьманської та Лівобережної України, місто з багатою й давньою історією, що має неабиякий культурний та туристичний потенціал. На території Глухова знаходиться національний заповідник (52 пам'ятки) , старовинні храми, музеї.

Наше місто, у порівнянні з іншими містами північного регіону Сумської області, має високий освітній та науковий потенціал. Тут знаходиться найстаріший в Україні вищий педагогічний навчальний заклад – Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, а також – всесвітньовідомий науково-дослідний інститут луб’яних культур.

На території міста Глухова розташовано дві військові частини, які базуються на постійній основі, і тому визначення Глухова, як центру територіально-адміністративної одиниці буде сприяти зміцненню обороноздатності регіону в цілому.

Тому, враховуючі все вище перераховане, громада вважає, що місто Глухів має потенціал як економічного так і культурного розвитку, як центра округу, та надати можливість розвитку громадам округу. 

Громадськість міста Глухова пропонує:

Cтворити Глухівський округ ( об’єднанням Глухівського, Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області