Протокол № 10 Громадської ради при виконавчому комітеті Глухівської міської ради

 

м. Глухів          «17» грудня 2019 року               час проведення 14:00

На засіданні присутні:

Троценко Володимир Андрійович,

Голова 

від ГО «Наше місто»

Фетищенко Любов Володимирівна,

Заступник голови

від ГО «Первинна профспілкова організація суб’єктів  підприємницької діяльності міста                                                              Глухів»

Дещенко Ніна Сергіївна,

секретар

від ГО «Глухівська організація інвалідів та ліквідаторів Чорнобильської катастрофи»

Рубан Олексій Михайлович

від ГО « Глухівська спілка юристів»

Глущенко Ніна Іванівна

від ГО «Організаційний комітет Конституційної Асамблеї»

Бабкіна Олена Григорівна

від ГО «Військово-патріотичний рух «Джура»

Покорна Ніна Іванівна

від ГО «Центр активних глухівчан»

Чуга Сергій Миколайович

від ГО «Спілка пасічників Сумської області»

Кримов Леонід Васильович

Михайленко Сергій

Григорович

Відсутні:

від ЗМІ «Кур’єр + ТРК Глухів»

від ГО «Парафія Святителя Дмитрія

Ростовського Сумської Єпархії Української

православної церкви київського патріархату»

Маринченко Ігор Олексійович

від ГО «За Наш Рідний Край»

Хлонь Сергій Миколайович

від ГО «Ветеранів Афганістану м.Глухова (воїнів інтернаціоналістів)»

   

Присутні 10  з 12 членів інститутів громадського суспільства.

На засіданні Громадської ради присутні запрошені:

 В.о. Глухівського міського голови О. М. Демішева.

В.о. начальника відділу з правової та внутрішньої політики міської ради       Н. Гамалій.

Начальник  Глухівського КВУВКГ С. О. Рак

                                 ПОРЯДОК   ДЕННИЙ:

  1. Про адміністративно-територіальний устрій Сумської області та необхідність утворення на території Сумської області Глухівського  округу (із приєднанням Глухівського,  Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові
  2. Проаналізувати звіт Начальника Глухівського КВУВКГ Рак С. О. та прийняти рішення з питання виконання заходів по зниженню втрат води і ліквідації заборгованості  та не допущенню доведення до банкрутства підприємства
  3. Про виконання плану роботи Громадської ради при виконавчому комітеті Глухівської міської ради за 2019 рік

     Інших пропозицій не надійшло.

Голосуємо за порядок денний

ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» - 10              «ПРОТИ» -   0          «УТРИМАВСЯ» -  0 

  1. Про адміністративно-територіальний устрій Сумської області та необхідність утворення на території Сумської області Глухівського  району (із приєднанням Глухівського,  Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові

СЛУХАЛИ:

 Троценко В.А.  На численні запити, які надходять від громадян міста в зв’язку із змінами адміністративно – територіального устрою в Україні та пропозиціями громадян і громадських організацій, враховуючі зміни до Конституції України, запропоновані Президентом України, та керуючись  статтями 132, 133 Проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», пропонується на розгляд Громадської ради проект Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,  Сумської обласної адміністрації з приводу необхідності утворення на території Сумської області Глухівського  округу (із приєднанням Глухівського, Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові:

Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України представлений проект Моделювання системи адміністративно-територіального устрою області, в якому передбачається укрупнення районів області та зменшення їх кількості до 4.

Зменшення кількості районів у Сумській області до 4 спричинить ускладнення доступу до ряду адміністративних послуг.

Сумська обласна рада на двадцять дев’ятій сесії сьомого скликання 25.10.2019 року прийняла «Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з приводу необхідності утворення на території Сумської області 6 районів»

В даному зверненні дано повне обґрунтування  створення 6 районів. В тому числі створення Глухівського району.

Під час формування субрегіонального поділу області також необхідно враховувати наявність затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України № 17 від 19.01.2019 року 6 госпітальних округів з центрами у містах Суми, Глухів, Конотоп, Ромни, Охтирка, Шостка.

Проектом Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», внесеним Президентом України у Верховну раду, передбачається:

«Стаття 132. Територіальний устрій України ґрунтується на засадах унітарності, єдності та цілісності державної території, децентралізації влади, субсидіарності і повсюдності місцевого самоврядування, збалансованості і стійкого соціально-економічного розвитку територій з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.»

В Стаття 133. (абзац 6) зазначено:

«Зміна меж, найменування і перейменування громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їх мешканців у порядку, визначеному законом»

Враховуючі ці зміни до Конституції України та обґрунтування Сумської обласної ради щодо створення Глухівського округу, зазначимо наступне.

Місто Глухів відповідає всім критеріям місту, яке може бути субрегіональним центром, та є містом обласного значення з населенням понад 33,6 тис. мешканців, також потрібно враховувати його особисте територіально-географічне положення

Місто Глухів розташоване на перетині двох основних автомагістралей України, траси Кіпті-Глухів-Бачівськ та траси Харків-Суми-Глухів-Новгород-Сіверський, має найкращі можливості транспортної доступності та зручності для населення всього північного регіону Сумської області.

Глухів – остання столиця гетьманської та Лівобережної України, місто з багатою й давньою історією, що має неабиякий культурний  та туристичний потенціал. На території Глухова знаходиться національний заповідник (52 пам'ятки) , старовинні храми, музеї.

Наше місто, у порівнянні з іншими містами північного регіону Сумської області, має високий освітній та науковий потенціал. Тут знаходиться найстаріший в Україні вищий педагогічний навчальний заклад – Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, а також – всесвітньовідомий науково-дослідний інститут луб’яних культур.

На території міста Глухова розташовано дві військові частини, які базуються на постійній основі, і тому визначення Глухова, як центру територіально-адміністративної одиниці буде сприяти зміцненню обороноздатності регіону в цілому.

         Тому, враховуючі все вище перераховане, громада вважає, що місто Глухів має потенціал як економічного так і культурного розвитку,  як центра округу, та надати можливість розвитку громадам округу.  

       

 Громадськість міста Глухова  пропонує:

 Cтворити Глухівський округ ( об’єднанням Глухівського, Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові.

Прошу всіх висловити свої думки та обговорити це питання.

Пройшло жваве обговорення і кожен бажаючий висловився по цьому питанню. Кожен із виступаючих говорив про необхідність прийняття такого рішення і пропонував підтримати прийняття  звернення.

Надійшли пропозиції щодо прийняття рішення по даному питанню:

Прийняти та затвердити Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,  Сумської обласної адміністрації з приводу необхідності утворення на території Сумської області Глухівського  округу (із приєднанням Глухівського, Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові

Інших пропозицій не надійшло.

ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» -10              «ПРОТИ» -  0         «УТРИМАВСЯ» -  0

      ПОСТАНОВИЛИ:

Прийняти та затвердити Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,  Сумської обласної адміністрації з приводу необхідності утворення на території Сумської області Глухівського  округу (із приєднанням Глухівського, Кролевецького та Путивльського районів) з центром в місті Глухові

( текст Звернення в додатку 1)

  1. Проаналізувати звіт Начальника Глухівського КВУВКГ Рак С. О. та прийняти рішення з питання виконання заходів по зниженню втрат води і ліквідації заборгованості  та не допущенню доведення до банкрутства підприємства

    СЛУХАЛИ: 

Троценко В.А., який  зазначив, що 09.12.2019 р. в міській раді було заслухано звіт Начальника Глухівського КВУВКГ Рак С. О. щодо роботи підприємства  за три роки. Питання виконання заходів по зниженню втрат води і ліквідації заборгованості  та не допущенню доведення до банкрутства підприємства були озвучені в доповіді. Додатково на наші запитання ми почули відповіді від начальника, який вказав які конкретні заходи приймаються.

Зараз Начальник Глухівського КВУВКГ Рак С. О знаходиться тут і може відповісти на ваші запитання.

 В кого будуть які питання та пропозиції?

ВИСТУПИЛИ: 

Бабкина О. Г.  Звіт всі чули, він транслювався в інтернеті онлайн, питання з’ясували, тому пропоную прийняти до відома інформацію Начальника Глухівського КВУВКГ Рак С. О., а роботу підприємства визнати «задовільною».

Надійшли пропозиції щодо прийняття рішення по даному питанню:

Прийняти до відома інформацію Начальника Глухівського КВУВКГ Рак С. О

Інших пропозицій не надійшло.

ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» - 10             «ПРОТИ» -  0         «УТРИМАВСЯ» -  0

ПОСТАНОВИЛИ:

Прийняти до відома інформацію Начальника Глухівського КВУВКГ Рак С. О

  1. Про виконання плану  роботи Громадської ради при виконавчому комітеті Глухівської міської ради за 2019 рік

СЛУХАЛИ:

Троценко В. А. На протязі року план роботи був доповнений питаннями, які потребували негайного вирішення.

Так, наприклад, виникло питання обговорення намірів здійснити корегування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення Глухівським комунальним виробничим управлінням водогінно – каналізаційного господарства. Громадська рада розглянула це питання  та прийняла по ньому своє рішення.

Також були розглянуті інші питання, які потребували негайного вирішення.

Але деякі питання виявились не актуальними в цьому році і потребують їх розгляду в наступному році.

Так, наприклад, обговорити питання про перебіг реформування освіти та  обговорити стан розвитку туризму в м. Глухові  потрібно обов’язково, але зараз не на часі.

Зараз, що стосується реформування освіти, ще дуже багато змін робиться і буде робитися в країні. Тому це питання потрібно розглянути в наступному році.

Також питання по розвитку туризму на сесійні засідання депутатів міської ради не виносилось і не розглядалось,  але воно актуальне і його обов’язково  потрібно розглянути в 2020 році. 

 Питання про створення Глухівської громади в 2019 році ні разу не виносилось на засідання сесій, тому і не розглядалось, але це питання  також потрібно розглянути в 2020 році.

ВИСТУПИЛИ: 

В. міського голови О. М. Демішева, яка подякувала членам Громадської ради  за їх активну життєву позицію, та активну участь в житті міста, за внесені пропозиції та за висновки під час розгляду актуальних питань, а також хотілося б почути пропозиції  членів Громадської ради при обговоренні Бюджету міста. Загалом  роботою Громадської ради задоволена.

Надійшли пропозиції щодо прийняття рішення по даному питанню:

Включити в план роботи Громадської ради на 2020 рік такі питання:

Про перебіг реформування освіти та стан розвитку туризму в м. Глухові;

Про створення Глухівської громади.   

Роботу Громадської ради в 2019 році визнати «задовільною»

Інших пропозицій не надійшло.

      ГОЛОСУВАЛИ:

«ЗА» -  10            «ПРОТИ» - 0          «УТРИМАВСЯ» - 0 

ПОСТАНОВИЛИ:

Включити в план роботи Громадської ради на 2020 рік такі питання:

Про перебіг реформування освіти та стан розвитку туризму в м. Глухові;

Про створення Глухівської громади.  

Роботу Громадської ради в 2019 році визнати «задовільною»

Голова Громадської ради                                              В.А.Троценко

     Секретар                                                                          Н. С. Дещенко

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області